Yngve Nedrebø:

Et beslaglagt smørbrød fra 1918.

I løpet av et år har vi ganske mange omvisninger i Statsarkivet i Bergen. Ofte er det skoleklasser eller kursdeltakere som ønsker seg et lite avbrekk i sine daglige gjøremål, og som av en eller annen grunn tar kontakt med oss og ber om å bli vist rundt her. Med årene har vi laget oss et standardopplegg, som forhåpentligvis er variert nok og ispedd så vidt mye "ymse", at tiden ikke faller alt for lang. Det blir snakket om bevaring og forgjengelighet, temperatur og oppbevaringsforhold, om bindersens, plastikkens og uforstandens elendighet, om arkivenes fiender - og selvsagt først og fremst om informasjonen som ligger her: kirkebøker, folketellinger, skifteprotokoller og branntakstprotokoller og mye, mye annet.

Etter at vi fikk gjennomgått en lang serie med dokumentpakker fra Bergen politikammer dukket det opp en rekke objekter som slett ikke hadde noe å gjøre sammen med dokumentene, og vi overførte dette materialet til raritetsskuffen vår. Det dukket opp kniver, sigarer, sjokolade, tau, lunte, gulltenner, falske medaljer og ulovlige sikringer - og et smørbrød, beslaglagt av maksimalprisinspektøren i Bergen 10. juni 1918. Han hadde ved inspeksjon av Thesalongen i Kaigaten 12 funnet ut at 2 smørbrød med pålegg bare veide 50 gram, og følgelig var de femten gram undervektig. Smørbrødet ble innlevert på politikammeret sammen med anmeldelsen, Thesalongen fikk en bot på 20 kroner, som ble vedtatt og betalt 6. juli - og saksdokumentene ble sammen med smørbrødet arkivert.

Da vi i 1994 plukket smørbrødet ut av arkivpakken hadde osten satt sine tydelige merker på de omliggende arkivdokumentene, men selve smørbrødet var tilsynelatende i god stand. Noe tørt og undervektig ser det ut, men for oss som fra tid til annen spiser skikkelig grovt brød virket det slett ikke frastøtende.

Vi tar nå jevnlig dette smørbrødet med som raritet ved omvisningene våre. En gang fikk jeg tilsendt referat og rapporter fra samtlige deltakere etter en slik omvisning. Det var bare en ting alle hadde fått med seg: det undervektige smørbrødet fra oldefars tid!