Norge
Overfart
USA
Statistikk
og årsoversikt

Europeisk
utvandring
Vi takker...

Norsk utvandring -- 175 år

I 1825 seilte det første skipet med emigranter fra Stavanger til New York. Gruppen på 52 personer etablerte den første norske bosetning i Amerika. Riktignok gikk det ti år før neste emigrantskute seilte avgårde, men dette var likevel begynnelsen på en folkevandring bare Irland kunne måle seg med! Over åtte hundre tusen nordmenn krysset Atlanterhavet i perioden 1825-1939. Selvom en stor prosentdel dro hjem igjen, satte denne utvandringen spor i Norge -- for ikke å snakke om de avtrykk nordmenn har etterlatt seg i USA.

Den 4. juli 2000 er det 175 år siden den norske emigrasjonen begynte. Digitalarkivet markerer dette med lanseringen av to emigrantdatabaser som til sammen inneholder over syv hundre tusen utvandrere! Samtidig har vi laget en emigrantutstilling som en historisk ramme rundt databasen. Her kan du lese om hvorfor de valgte å emigrere, hva som skjedde da de kom til det nye, ukjente kontinentet, og ikke minst om de farefulle seilasene.

Utstillingen er delt i tre hoveddeler, som du ser av lenkene til venstre: Norge, Overfarten og USA. Hver hoveddel inneholder en innføringstekst med bilder, og du velger selv om du vil fordype deg i de forskjellige undertemaene. Ved å klikke på bildene vil du få se dem i større format i et nytt vindu. Ofte vil det være en historie knyttet til bildene. Vil du tilbake til der du var, lukker du billedvinduet eller legger det ned på linjen. I tillegg til hoveddelene har vi laget en statistikk og årsoversikt. Her finner du tallet på utvandrere i en graf sammen med oversikt over begivenheter i visse år som hadde innvirkning på utvandringen.

Med vennlig hilsen
Digitalarkivet